People

Kad vidite naslov “u bananama pronađena DNA”

Naišla sam na par zgodnih članka na sljedećim linkovima: banane, borovnice, jaja. Slobodno pročešljate po stranici, nudi zanimljivu ikonografiku. Naime, James Kennedy je australski kemičar koji je htio prikazati da i “najprirodnije” stvari sadržavaju pregršt kemije i da se ne trebamo bojati riječi “kemikalija” budući da se kemikalije nalaze svugdje oko nas. Točnije, kemija se nalazi svugdje oko nas te bez kemije ne bi prvobitno ni bilo tog i tog proizvoda te na koncu i života. U Jamesovom postu lijepo piše da nije htio nabrajati milijarde kemijskih spojeva koji se između ostalog podrazumijevaju kao sastavni dio. Primjer je bila DNA.

Priča ide dalje… Večernji list te ostali hrvatski portali dočepali su se ili pak slučajno naišli na već gore spomenuti blog, nedovoljno jasno preveli, pročitali, razumijeli i ispalo je “ovo” navedeno u linku ispod. To se ne može nazvati člankom već samo “ovo”. Napominjem da je članak uklonjen iz Večernjeg lista te ne mogu biti sigurna hoće li biti uklonjen i s ostalih portala, ali slijedi jedan takav link.

U banani pronađena i DNA!

Poanta ovog mog posta je stopiranje širenja dezinformacija, krivih vijesti, senzacionalističkih članaka koji nemaju smisla. Ponajviše su to članci iz (prirodnih) znanosti. Ne znam iz kojeg razloga se takvi članci ne pregledaju već se automatski objave na internetu gdje su dostupni svima. Svaki članak, post, riječ, odlomak na internetu treba uzeti s oprezom. Mislim da smo to već dosad trebali naučiti. A za novinare samo pozdrav uz želju da manje pišu “izbljuvke”!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s